Ostrożna dieta alergika
Chociaż stwierdzenie alergii nie jest śmiertelnym wyrokiem, jej istnienie może dość skutecznie utrudniać życie. Osoby ze skłonnością do alergii powinny uważać na siebie znacznie bardziej niż te, które nie wykazują takich tendencji.
Niezależnie od tego, na co jesteś uczulony, powinieneś zadbać o swoją dietę. Z punktu widzenia uczuleniowca szczególnie ważny jest sposób, w jaki będzie wzbogacana twoja dieta.
Niestety, każdy z nowych składników, jaki się w niej pojawi, może być potencjalnym zagrożeniem. Szczególną uwagę należy zwrócić na produkty, które uznawane są silnie uczulające, np.
ryby, orzechy czy soję. Nie oznacza to oczywiście, że trzeba ich z założenia unikać.
Wystarczy, że będziesz powoli wprowadzał je do swojego jadłospisu, uważnie obserwując reakcje swojego organizmu. Jeśli małe ilości nowego składnika nie spowodują reakcji uczuleniowej, śmiało możesz zwiększać ich porcje.
Jednym z niepożądanych elementów diety alergika jest też alkohol. Jego spożywanie może wzmagać występujące objawy alergii.
Jeśli jednak nie chcesz całkowicie rezygnować z ulubionych trunków, pamiętaj, by spożywać je z głową i tylko w niewielkich ilościach.